Nieuwsoverzicht
De Reigershoeve is altijd volop in beweging. Lees hieronder ons laatste nieuws. Automatisch het nieuws in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.
De Reigershoeve werd opgericht met één doel: betere zorg voor mensen met dementie en hun naasten.
Uit hun eigen ervaring in verpleeghuizen wisten Henk en Dieneke dat de zorg vaak niet goed aansluit op de persoonlijke behoeften van mensen met dementie. Mensen met dementie blijven in de eerste plaats gewoon mens, met dezelfde menselijke basisbehoeften als iedereen. Denk aan je thuis voelen, gezien worden, van betekenis kunnen zijn, sociale relaties aangaan. Door de dementie wordt het echter lastiger deze behoeften zelf te vervullen. Het is daarom belangrijk dat de omgeving hierbij helpt.
Daarvoor is kennis van de persoon, samenwerking met naasten, een ‘gewoon doen’ mentaliteit en kennis over de dementie nodig. De Reigershoeve is een plek waar iedereen ertoe blijft doen. Of je nu bewoner, naaste, logeergast, deelnemer, collega of vrijwilliger bent: je bent van gelijke waarde en we kijken naar elkaar om.
Mensen met dementie behouden altijd hun eigen wensen en behoeften. Op de Reigershoeve zorgen we ervoor dat elke bewoner zichzelf kan zijn en zoveel mogelijk de regie over zijn eigen leven behoudt. Dit kan alleen als onze medewerkers écht de persoon leren kennen, van hun gewoontes en interesses tot hun levensgeschiedenis. Dit zorgt voor een vertrouwde omgeving waarin bewoners zich veilig voelen.
Een goede samenwerking met naasten is belangrijk, omdat zij de bewoners het beste kennen. Alleen samen kunnen we de bewoners optimaal ondersteunen om hun leven zo aangenaam mogelijk voort te zetten.
Dit betekent dat we zoveel mogelijk vasthouden aan vertrouwde gewoonten, zoals het ondersteunen bij zorg en huishoudelijke taken, het stimuleren van sociale contacten en deelname aan belangrijke activiteiten, zoals kerkbezoek of het zangkoor.
Naarmate de ziekte vordert veranderen de behoeften van bewoners. Het is daarom belangrijk om voortdurend samen te blijven kijken naar wat nodig is om hen een prettig gevoel te geven. Bovendien wordt de Reigershoeve een fijnere plek voor iedereen wanneer ook naasten, aansluitend bij hun talenten, bijdragen aan onze sociale leefgemeenschap.
Op de Reigershoeve streven we ernaar dat bewoners, logeergasten en deelnemers lekker in hun vel zitten. Dat betekent dat je je mentaal maar ook lichamelijk prettig voelt. De mogelijkheden op ons terrein dragen hieraan bij en houden mensen actief.
Bewoners van de Reigershoeve kunnen tot het einde van hun leven op de Reigershoeve blijven wonen, ongeacht de fase van dementie of zorgbehoefte. Dit vraagt om goede observaties en handelingsbekwaamheid van het zorgteam en samenwerking met naasten.
Regelmatig stuiten we op dilemma’s: Hygiëne is belangrijk, maar wat als iemand niet wil douchen? Gezond eten is belangrijk, maar wat als iemand dit niet wil? Op de Reigershoeve vinden we niet de tijd maar kwaliteit van leven het belangrijkst.
We luisteren naar de wensen van bewoners en hun naasten - met respect voor hun autonomie - tot het einde
Op de Reigershoeve geloven we dat een zinvolle daginvulling belangrijk is voor het welzijn van mensen met dementie. Van het verzorgen van de dieren tot het werken in de moestuin; er is altijd iets te doen. Bewoners, deelnemers en logeergasten worden actief betrokken bij dagelijkse taken zoals koken en huishoudelijke activiteiten. Dit maakt dat zij zich nuttig kunnen blijven maken en een gevoel van betekenis kunnen ervaren.
Een herkenbare, huiselijke omgeving geeft bewoners rust en een gevoel van vertrouwen. Op de Reigershoeve wonen mensen in gewone woningen, geen afdelingen of units, en richten zij hun eigen appartement in zoals ze dat zelf willen. Huisdieren zijn welkom en familieleden kunnen mee-eten, blijven slapen en helpen bij dagelijkse activiteiten. Op de Reigershoeve wonen bewoners niet op de werkplek van het zorgteam, maar werkt het zorgteam in het huis van de bewoners!
Op de Reigershoeve hechten we veel waarde aan de vrijheid van bewoners. We gebruiken geen ‘autogordels’, diepe stoelen, volledige bedhekken of andere maatregelen die bewoners in hun vrijheid beperken. We gaan nooit zonder toestemming iemands appartement binnen. Ook dwingen we mensen niet om bijvoorbeeld te eten, medicatie in te nemen of te douchen. Wel doen we ons uiterste best hen hiertoe te verleiden als dat het beste is voor het welzijn van de bewoner.
Bewoners zijn altijd vrij om op het terrein rond te lopen en vanaf 2025 zal ons hek niet standaard op slot zijn. Zo nodig zetten we bijvoorbeeld GPS-technologie in als er bijvoorbeeld risico is op verdwalen.
We accepteren dat vrijheid soms risico’s met zich meebrengt, zoals struikelen over een kat of je stoten aan een bloempot. Want zonder risico’s geen leven!
In principe is alles mogelijk, tenzij in de praktijk daadwerkelijk blijkt dat het écht niet kan. Huisdieren meenemen, naasten die blijven eten, tussen de middag in plaats van ´s avonds warm eten, we zeggen nooit op voorhand nee.
De Reigershoeve is onderdeel van de gemeenschap. Bewoners blijven verbonden met de maatschappij door activiteiten zoals museumbezoeken, boodschappen doen in het dorp, of deelnemen aan lokale evenementen. Onze boerderij is altijd toegankelijk voor naasten, buurtbewoners en vrijwilligers. Dit zorgt voor waardevolle sociale contacten en betrokkenheid.