• Een buitengewone woonzorgboerderij voor mensen met dementie

Woonzorg

Op de Reigershoeve wordt woonzorg geboden aan 27 bewoners volgens het principe van kleinschalig wonen. De bewoners leven in vier groepen van zes of zeven in een eigen woning.

Wij vinden het van het grootste belang dat de bewoners zich op de Reigershoeve thuis kunnen voelen. Dit is immers een huis waar mensen de rest van hun leven verblijven. Iedere bewoner heeft zijn eigen appartement, dat met hulp van de familie naar eigen wensen kan worden ingericht met vertrouwde meubels. Ook in de woonkamer kunnen persoonlijke spullen worden gezet. Huisdieren zijn van harte welkom, mits de overige bewoners het hiermee eens zijn. Mensen die op bezoek komen, inclusief het personeel, komen gewoon via de voordeur binnen. In de woningen worden net als thuis alle huishoudelijke taken gedaan en wordt iedere avond gekookt. De bewoners kunnen als zij dat willen meehelpen met deze klusjes. De bewoners bepalen zelf wanneer zij op willen staan, hoe laat ze naar bed gaan en wat er elke week gegeten wordt. Ook de verdere daginvulling wordt zoveel mogelijk door de bewoners bepaald, waarbij het boerderijleven een rol kan spelen.

In iedere woning werken gedurende de dag woonzorgbegeleiders, gekwalificeerde verzorgenden die de bewoners begeleiden en ondersteunen bij de dagelijkse gang van zaken, en die het huishouden voeren. Doordat de woonzorgbegeleiders van de Reigershoeve in een vaste woning werken, kunnen deze de bewoners goed leren kennen en andersom.

De woonzorgbegeleiders zijn getraind in het zorgen voor mensen met dementie en kleinschalig wonen. Daarnaast komen wekelijks de huisarts, geriater en psycholoog naar de Reigershoeve om de bewoners en het personeel te begeleiden. De bewoners zijn dus verzekerd van goede zorg maar hebben niet het gevoel in het verpleeghuis te wonen.

Ontmoetingsplek de Reigershoeve

Ontmoetingsplek de Reigershoeve is een hobbyclub en praathuis waar we dagbesteding bieden voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Het doen van betekenisvolle activiteiten - activiteiten waarbij gekeken wordt naar wat iemand met dementie nog goed kan, en waar je eigenwaarde aan ontleent - is het uitgangspunt van de ontmoetingsplek.

De ruimten van de Reigershoeve en het grote boerenerf zorgen voor een enorme diversiteit aan mogelijke activiteiten. Denk aan het voeren en verzorgen van de kleine boerderijdieren, het schoffelen en wieden in de tuin, het plukken en verwerken van de verbouwde groenten, het doen van creatieve activiteiten zoals keramiek of schilderen in het atelier, lekker borrelen, dansen en oude platen draaien in het café, of koken in de woonkeuken. Regelmatig gaan we op pad met onze Reigershoeve bus, om bijvoorbeeld een visje te eten in IJmuiden, een tuincentrum te bezoeken of naar een museum te gaan.

Bij ontmoetingsplek de Reigershoeve werkt een team van enthousiaste en creatieve medewerkers die gedeeltelijk ook in de woningen van de Reigershoeve werken. Dit zorgt ervoor dat ook mensen met een mogelijk grotere zorgbehoefte goed kunnen worden opgevangen op de Reigershoeve. Ook is er regelmatig contact met onze bewoners, wat de stap naar wonen op de Reigershoeve voor veel mensen die de ontmoetingsplek bezoeken kleiner maakt.

Wij kunnen mensen die op niet te grote afstand van de Reigershoeve en in de IJmond wonen als dit gewenst is zelf halen en brengen met onze Reigershoeve bus.

De financiering van het bezoeken van de ontmoetingsplek kan gaan via de gemeente (WMO) of via het zorgkantoor (WLZ). In onderstaande documenten zijn onze tarieven voor de verschillende financieringsvormen weergegeven. Ook vindt u hier informatie over hoe dagbesteding kan worden aangevraagd.

Nieuws

29 november 2022

Nieuwsbrief Een fijne dag november 2022

De Reigershoeve wil graag iets betekenen voor de mensen die op onze wachtlijst staan. Iedere maand sturen we hen een nieuwsbrief, genaamd 'Een fijne dag'. Hier leest u de laatste versie. 'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving. (klik op de link in dit artikel, om de nieuwsbrief te lezen)

25 november 2022

Nieuwsbrief Een fijne dag oktober2022

De Reigershoeve wil graag iets betekenen voor de mensen die op onze wachtlijst staan. Iedere maand sturen we hen een nieuwsbrief, genaamd 'Een fijne dag'. Hier leest u de laatste versie. 'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving. (klik op de link in dit artikel, om de nieuwsbrief te lezen)

20 oktober 2022

Opening logeerhuis het Koekoeksnest

Van de zomer lieten we weten dat we aan de slag gingen met het realiseren van een logeerhuis voor mensen met dementie op woonzorgboerderij de Reigershoeve. We zijn heel erg blij dat we, dankzij alle hulp die we hebben gekregen van vrijwilligers, afgelopen vrijdag officieel open konden gaan. Wel dertig vrijwilligers hebben zich afgelopen twee maanden keihard ingezet om het logeerhuis, het Koekoeksnest, op tijd klaar te krijgen voor de eerste logees. Zij hebben geschilderd, behangen, keukenapparatuur vervangen, lampen opgehangen, de tuin gesnoeid en onkruidvrij gemaakt en ga zo maar door! Ook het kersverse team van het logeerhuis heeft er hard aan gewerkt om het logeerhuis er echt uit te laten zien als een sfeervolle Bed & Breakfast.

 We begonnen de middag vrijdag met een uitgebreide lunch om de vrijwilligers te bedanken. Wethouder Piet Burgering van gemeente Heemskerk was aanwezig om het officiële lintje te knippen en zo samen met ons logeerhuis het Koekoeksnest feestelijk te openen. Het Koekoeksnest biedt vanaf nu plek aan drie logees. Een logeerperiode varieert tussen de twee dagen tot maximaal drie weken. De kosten worden veelal vergoed vanuit de gemeente of de Wet langdurige zorg. In het bijzonder zet de gemeente Heemskerk zich er komende tijd, in de vorm van een pilot, voor in dat de toegang voor mensen met dementie zo eenvoudig mogelijk is.

 Tot slot gaat onze grote dank uit naar iedereen die gedoneerd heeft voor het logeerhuis rondom de Dam tot Damloop, de Zwarte markt, de Kermis op de Reigershoeve en het Vaillantfonds en een anonieme donateur voor hun donaties. Ook willen we Bouwbedrijf van der Wiel en Bleeker de Groot Wonen & Slapen bedanken voor jullie advies en flexibiliteit. Zonder al deze donaties  en jullie hulp was het logeerhuis niet zo mooi geworden als het nu is!

Maandag 17 oktober kwam de eerste logé daadwerkelijk logeren. Wilt u gebruikmaken van het logeeraanbod van de Reigershoeve of wilt u meer weten? Neem dan contact op via info@reigershoeve.nl of 0251-207027.  

 

2017, Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment

Top