• Een buitengewone woonzorgboerderij voor mensen met dementie

Woonzorg

Op de Reigershoeve wordt woonzorg geboden aan 27 bewoners volgens het principe van kleinschalig wonen. De bewoners leven in vier groepen van zes of zeven in een eigen woning.

Wij vinden het van het grootste belang dat de bewoners zich op de Reigershoeve thuis kunnen voelen. Dit is immers een huis waar mensen de rest van hun leven verblijven. Iedere bewoner heeft zijn eigen appartement, dat met hulp van de familie naar eigen wensen kan worden ingericht met vertrouwde meubels. Ook in de woonkamer kunnen persoonlijke spullen worden gezet. Huisdieren zijn van harte welkom, mits de overige bewoners het hiermee eens zijn. Mensen die op bezoek komen, inclusief het personeel, komen gewoon via de voordeur binnen. In de woningen worden net als thuis alle huishoudelijke taken gedaan en wordt iedere avond gekookt. De bewoners kunnen als zij dat willen meehelpen met deze klusjes. De bewoners bepalen zelf wanneer zij op willen staan, hoe laat ze naar bed gaan en wat er elke week gegeten wordt. Ook de verdere daginvulling wordt zoveel mogelijk door de bewoners bepaald, waarbij het boerderijleven een rol kan spelen.

In iedere woning werken gedurende de dag woonzorgbegeleiders, gekwalificeerde verzorgenden die de bewoners begeleiden en ondersteunen bij de dagelijkse gang van zaken, en die het huishouden voeren. Doordat de woonzorgbegeleiders van de Reigershoeve in een vaste woning werken, kunnen deze de bewoners goed leren kennen en andersom.

De woonzorgbegeleiders zijn getraind in het zorgen voor mensen met dementie en kleinschalig wonen. Daarnaast komen wekelijks de huisarts, geriater en psycholoog naar de Reigershoeve om de bewoners en het personeel te begeleiden. De bewoners zijn dus verzekerd van goede zorg maar hebben niet het gevoel in het verpleeghuis te wonen.

Dagbesteding

Ontmoetingsplek De Vrolijke Merrie is een hobbyclub en praathuis voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Het doen van betekenisvolle activiteiten - activiteiten waarbij gekeken wordt naar wat iemand met dementie nog goed kan, en waar je eigenwaarde aan ontleent - is het uitgangspunt van de dagbesteding.

De ruimten van de Vrolijke Merrie en het grote boerenerf zorgen voor een enorme diversiteit aan mogelijke activiteiten. Denk aan het voeren en verzorgen van de kleine boerderijdieren, het schoffelen en wieden in de tuin, het plukken en verwerken van de verbouwde groenten, het doen van creatieve activiteiten zoals keramiek of schilderen in het atelier, lekker borrelen, dansen en oude platen draaien in het café, of koken in de woonkeuken. Regelmatig gaan we op pad met onze Reigershoeve bus, om bijvoorbeeld een visje te eten in IJmuiden, een tuincentrum te bezoeken of naar een museum te gaan.

De dagbesteding van de Reigershoeve wordt geboden door een team van enthousiaste en creatieve medewerkers die op andere dagen ook in de woningen van de Reigershoeve werken. Dit zorgt ervoor dat ook mensen met een mogelijk grotere zorgbehoefte goed kunnen worden opgevangen op de Reigershoeve. Ook is er regelmatig contact met onze bewoners, wat de stap naar wonen op de Reigershoeve voor veel mensen in de dagbesteding kleiner maakt.

Wij kunnen mensen die op niet te grote afstand van de Reigershoeve wonen als dit gewenst is zelf halen en brengen met onze Reigershoeve bus.

De financiering van de dagbesteding kan gaan via de gemeente (WMO) of via het zorgkantoor (WLZ). In onderstaande documenten zijn onze tarieven voor de verschillende financieringsvormen weergegeven. Ook vindt u hier informatie over hoe dagbesteding kan worden aangevraagd.

Nieuws

14 november 2018

Jubileumeditie Snavelklepper

Ter ere van ons 5-jarig bestaan op 1 oktober 2018, hebben we een jubileum editie van onze Reigershoeve-nieuwsbrief uitgebracht.

14 juni 2018

Snavelklepper

Het heeft even geduurd maar... Er is weer een nieuwe Snavelklepper!

13 maart 2018

Promotie-onderzoek

Op 23 februari promoveerde Dieneke op haar onderzoek naar betrokkenheid in activiteiten en welbevinden van mensen met dementie die in woonzorgvoorzieningen wonen.  

2017, Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment

Top