• Een buitengewone woonzorgboerderij voor mensen met dementie

De boerderij

Wonen op de Reigershoeve betekent leven in een sfeervolle, landelijke, veilige en vertrouwde omgeving. De bewoners volgen er het natuurlijke ritme van dag en nacht, weekdagen en weekend. De veranderingen van weer en seizoenen zijn duidelijk herkenbaar. De boerderijomgeving biedt een rijk scala aan activiteiten waarmee een dag zinvol kan worden besteed. De bewoners genieten van de dierenweide, van verse groenten uit de moestuin en van de geuren en geluiden.

Heemskerk

Woonzorgboerderij de Reigershoeve bevindt zich op Oosterweg 5A-F te Heemskerk.

Groepswoningen

Op de Reigershoeve zijn vier groepswoningen voor elk zes of zeven bewoners (zie zorgaanbod). De groepswoningen hebben een eigen voordeur die uitkomt op een halletje. De hal geeft toegang tot de huiskamer waar een open keuken in is geplaatst. Aan de huiskamer grenst een serre, waar de bewoners kunnen genieten van het uitzicht op de tuinen van de Reigershoeve. Aan de huiskamer grenst de gang waar zes of zeven appartementen op uitkomen. Ieder appartement heeft een zit/slaapkamer met keukenblokje en eigen badkamer. In de woningen wordt zelf gewassen en gekookt. De huiselijke indeling zorgt ervoor dat de bewoner zich gemakkelijk thuis kan voelen. De indeling én het bewonersaantal van maximaal zeven zorgen ervoor dat een zo gewoon mogelijk leven geleid kan worden waarbij de woonzorgbegeleiders altijd een goed overzicht op de groep hebben.

Ontmoetingsruimte De vrolijke merrie

De Reigershoeve heeft een grote recreatieruimte (Café De Vrolijke Merrie) waar bewoners, bezoekers van de ontmoetingsplek, vrijwilligers, bewoners en hun naasten kunnen ontspannen. Men kan er sjoelen, biljarten, kaarten en andere spelletjes doen. Regelmatig zijn er muziekoptredens of worden er plaatjes gedraaid door een DJ of vanuit onze jukebox. Als er activiteiten zijn kan er uiteraard wat gedronken worden en men kan er wat lekkere hapjes krijgen. Bij mooi weer kunnen bewoners en bezoekers buiten zitten op het Koospleintje, voor De Vrolijke Merrie.

Atelier en werkplaats

Op de Reigershoeve bevinden zich ook een atelier en werkschuur. In de werkschuur wordt bijna dagelijks hard gewerkt door vrijwilligers en bezoekers van de ontmoetingsplek om meubels op te knappen, onderhoudswerkzaamheden te verrichten, of voorbereidingen te treffen voor bijvoorbeeld een kippen- of fietsenhok. Aan de werkplaats grenst het atelier. Onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers werken hier bezoekers van de ontmoetingsplek en bewoners aan hun eigen kunstzinnige project. Zoals een mooi schilderij met de nat-in-nat verftechniek, het maken van insectenhotels of vogelhuisjes, het opknappen van tuinbeelden, of het maken van gedichten. Zo'n drie keer per jaar organiseren we exposities om eigen werk van bezoekers en bewoners te tonen aan het grote publiek.

De dieren

Op het erf zijn er verschillende kleine boerderijdieren te vinden. Er zijn vier koeien, twee shetlandpony's, vijf schapen, drie varkentjes en zeven geiten. Zij grazen in een grote weide met vijver, waar verschillende bijzondere eenden en gansjes in zwemmen. De kippen hebben een aparte kippenren, maar scharrelen meestal rond op het erf. Ook leven er al aardig wat konijnen op de Reigershoeve. Zij wonen op de konijnenheuvel. Tenslotte is er nog een volière te vinden op het terrein met diamantduifjes en kanaries. In elke groepswoning is er momenteel wel een kat, en in één van de woningen is er een mooi aquarium met vissen. Al met al dus een gezellige dierenboel op de Reigershoeve.

 

De moestuin en kas 

Een groot gedeelte van het terrein bestaat uit moestuin. Afhankelijk van de seizoenen worden er allerlei soorten groenten en fruit verbouwd. Zo is er al pompoen, biet, bospeen, pastinaak, courgette, komkommer, tomaat, boerenkool, palmkool, tuinboon, ui, knoflook, sperzieboon, knolraap, aardbei, en braam verbouwd (en met smaak opgegeten!). Naast lage stukken grond zijn er ook verhoogde plantenbakken gemaakt waarin op zithoogte gewerkt kan worden. Hierdoor hoeven de bewoners niet teveel te bukken. In de koude wintermaanden zullen onze activiteiten in de tuin niet stoppen vanwege het weer. Op het erf bevindt zich een grote kas waar ieder ten alle tijden lekker aan de slag kan. De grote oppottafel maakt het gemakkelijk om nieuwe plantjes te kweken voordat ze in de volle grond kunnen. Een gedeelte van de kas is ingericht als binnentuin met kacheltje. Al bij enkele zonnestralen is het hier heerlijk toeven!

Op het erf is ook een beheerderswoning, waar Dieneke woont (zie initiatiefnemers/bestuur). Dit maakt de Reigershoeve makkelijk aanstuurbaar. Het terrein van de zorgboerderij wordt veilig omgeven door een hek, zodat de bewoners zich vrijelijk over het terrein kunnen bewegen zonder het gevaar de weg kwijt te raken. Het terrein is vrij toegankelijk voor mensen die de boerderij willen bezoeken. Zij kunnen aanbellen bij de intercom.

Nieuws

29 november 2022

Nieuwsbrief Een fijne dag november 2022

De Reigershoeve wil graag iets betekenen voor de mensen die op onze wachtlijst staan. Iedere maand sturen we hen een nieuwsbrief, genaamd 'Een fijne dag'. Hier leest u de laatste versie. 'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving. (klik op de link in dit artikel, om de nieuwsbrief te lezen)

25 november 2022

Nieuwsbrief Een fijne dag oktober2022

De Reigershoeve wil graag iets betekenen voor de mensen die op onze wachtlijst staan. Iedere maand sturen we hen een nieuwsbrief, genaamd 'Een fijne dag'. Hier leest u de laatste versie. 'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving. (klik op de link in dit artikel, om de nieuwsbrief te lezen)

20 oktober 2022

Opening logeerhuis het Koekoeksnest

Van de zomer lieten we weten dat we aan de slag gingen met het realiseren van een logeerhuis voor mensen met dementie op woonzorgboerderij de Reigershoeve. We zijn heel erg blij dat we, dankzij alle hulp die we hebben gekregen van vrijwilligers, afgelopen vrijdag officieel open konden gaan. Wel dertig vrijwilligers hebben zich afgelopen twee maanden keihard ingezet om het logeerhuis, het Koekoeksnest, op tijd klaar te krijgen voor de eerste logees. Zij hebben geschilderd, behangen, keukenapparatuur vervangen, lampen opgehangen, de tuin gesnoeid en onkruidvrij gemaakt en ga zo maar door! Ook het kersverse team van het logeerhuis heeft er hard aan gewerkt om het logeerhuis er echt uit te laten zien als een sfeervolle Bed & Breakfast.

 We begonnen de middag vrijdag met een uitgebreide lunch om de vrijwilligers te bedanken. Wethouder Piet Burgering van gemeente Heemskerk was aanwezig om het officiële lintje te knippen en zo samen met ons logeerhuis het Koekoeksnest feestelijk te openen. Het Koekoeksnest biedt vanaf nu plek aan drie logees. Een logeerperiode varieert tussen de twee dagen tot maximaal drie weken. De kosten worden veelal vergoed vanuit de gemeente of de Wet langdurige zorg. In het bijzonder zet de gemeente Heemskerk zich er komende tijd, in de vorm van een pilot, voor in dat de toegang voor mensen met dementie zo eenvoudig mogelijk is.

 Tot slot gaat onze grote dank uit naar iedereen die gedoneerd heeft voor het logeerhuis rondom de Dam tot Damloop, de Zwarte markt, de Kermis op de Reigershoeve en het Vaillantfonds en een anonieme donateur voor hun donaties. Ook willen we Bouwbedrijf van der Wiel en Bleeker de Groot Wonen & Slapen bedanken voor jullie advies en flexibiliteit. Zonder al deze donaties  en jullie hulp was het logeerhuis niet zo mooi geworden als het nu is!

Maandag 17 oktober kwam de eerste logé daadwerkelijk logeren. Wilt u gebruikmaken van het logeeraanbod van de Reigershoeve of wilt u meer weten? Neem dan contact op via info@reigershoeve.nl of 0251-207027.  

 

2017, Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment

Top