• Een buitengewone woonzorgboerderij voor mensen met dementie

De boerderij

Wonen op de Reigershoeve betekent leven in een sfeervolle, landelijke, veilige en vertrouwde omgeving. De bewoners volgen er het natuurlijke ritme van dag en nacht, weekdagen en weekend. De veranderingen van weer en seizoenen zijn duidelijk herkenbaar. De boerderijomgeving biedt een rijk scala aan activiteiten waarmee een dag zinvol kan worden besteed. De bewoners genieten van de dierenweide, van verse groenten uit de moestuin en van de geuren en geluiden.

Heemskerk

Woonzorgboerderij de Reigershoeve bevindt zich op Oosterweg 5A-F te Heemskerk.

Groepswoningen

Op de Reigershoeve zijn vier groepswoningen voor elk zes of zeven bewoners (zie zorgaanbod). De groepswoningen hebben een eigen voordeur die uitkomt op een halletje. De hal geeft toegang tot de huiskamer waar een open keuken in is geplaatst. Aan de huiskamer grenst een serre, waar de bewoners kunnen genieten van het uitzicht op de tuinen van de Reigershoeve. Aan de huiskamer grenst de gang waar zes of zeven appartementen op uitkomen. Ieder appartement heeft een zit/slaapkamer met keukenblokje en eigen badkamer. In de woningen wordt zelf gewassen en gekookt. De huiselijke indeling zorgt ervoor dat de bewoner zich gemakkelijk thuis kan voelen. De indeling én het bewonersaantal van maximaal zeven zorgen ervoor dat een zo gewoon mogelijk leven geleid kan worden waarbij de woonzorgbegeleiders altijd een goed overzicht op de groep hebben.

Ontmoetingsruimte De vrolijke merrie

De Reigershoeve heeft een grote recreatieruimte (Café De Vrolijke Merrie) waar bewoners, bezoekers van de ontmoetingsplek, vrijwilligers, bewoners en hun naasten kunnen ontspannen. Men kan er sjoelen, biljarten, kaarten en andere spelletjes doen. Regelmatig zijn er muziekoptredens of worden er plaatjes gedraaid door een DJ of vanuit onze jukebox. Als er activiteiten zijn kan er uiteraard wat gedronken worden en men kan er wat lekkere hapjes krijgen. Bij mooi weer kunnen bewoners en bezoekers buiten zitten op het Koospleintje, voor De Vrolijke Merrie.

Atelier en werkplaats

Op de Reigershoeve bevinden zich ook een atelier en werkschuur. In de werkschuur wordt bijna dagelijks hard gewerkt door vrijwilligers en bezoekers van de ontmoetingsplek om meubels op te knappen, onderhoudswerkzaamheden te verrichten, of voorbereidingen te treffen voor bijvoorbeeld een kippen- of fietsenhok. Aan de werkplaats grenst het atelier. Onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers werken hier bezoekers van de ontmoetingsplek en bewoners aan hun eigen kunstzinnige project. Zoals een mooi schilderij met de nat-in-nat verftechniek, het maken van insectenhotels of vogelhuisjes, het opknappen van tuinbeelden, of het maken van gedichten. Zo'n drie keer per jaar organiseren we exposities om eigen werk van bezoekers en bewoners te tonen aan het grote publiek.

De dieren

Op het erf zijn er verschillende kleine boerderijdieren te vinden. Er zijn vier koeien, twee shetlandpony's, vijf schapen, drie varkentjes en zeven geiten. Zij grazen in een grote weide met vijver, waar verschillende bijzondere eenden en gansjes in zwemmen. De kippen hebben een aparte kippenren, maar scharrelen meestal rond op het erf. Ook leven er al aardig wat konijnen op de Reigershoeve. Zij wonen op de konijnenheuvel. Tenslotte is er nog een volière te vinden op het terrein met diamantduifjes en kanaries. In elke groepswoning is er momenteel wel een kat, en in één van de woningen is er een mooi aquarium met vissen. Al met al dus een gezellige dierenboel op de Reigershoeve.

 

De moestuin en kas 

Een groot gedeelte van het terrein bestaat uit moestuin. Afhankelijk van de seizoenen worden er allerlei soorten groenten en fruit verbouwd. Zo is er al pompoen, biet, bospeen, pastinaak, courgette, komkommer, tomaat, boerenkool, palmkool, tuinboon, ui, knoflook, sperzieboon, knolraap, aardbei, en braam verbouwd (en met smaak opgegeten!). Naast lage stukken grond zijn er ook verhoogde plantenbakken gemaakt waarin op zithoogte gewerkt kan worden. Hierdoor hoeven de bewoners niet teveel te bukken. In de koude wintermaanden zullen onze activiteiten in de tuin niet stoppen vanwege het weer. Op het erf bevindt zich een grote kas waar ieder ten alle tijden lekker aan de slag kan. De grote oppottafel maakt het gemakkelijk om nieuwe plantjes te kweken voordat ze in de volle grond kunnen. Een gedeelte van de kas is ingericht als binnentuin met kacheltje. Al bij enkele zonnestralen is het hier heerlijk toeven!

Op het erf is ook een beheerderswoning, waar Dieneke woont (zie initiatiefnemers/bestuur). Dit maakt de Reigershoeve makkelijk aanstuurbaar. Het terrein van de zorgboerderij wordt veilig omgeven door een hek, zodat de bewoners zich vrijelijk over het terrein kunnen bewegen zonder het gevaar de weg kwijt te raken. Het terrein is vrij toegankelijk voor mensen die de boerderij willen bezoeken. Zij kunnen aanbellen bij de intercom.

Nieuws

23 augustus 2022

Nieuwsbrief een fijne dag augustus 2022

De Reigershoeve wil graag iets betekenen voor de mensen die op onze wachtlijst staan. Iedere maand sturen we hen een nieuwsbrief, genaamd 'Een fijne dag'. Hier leest u de laatste versie. 'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving. (klik op de link in dit artikel, om de nieuwsbrief te lezen)

11 augustus 2022

Handen uit de mouwen om logeerhuis te realiseren

Het besluit is genomen en de voorbereidingen zijn gestart. Op dit moment zijn we druk bezig onze oude beheerderswoning om te toveren tot een sfeervolle Bed & Breakfast, waar we als het klaar is, drie gasten voor logeerzorg kunnen ontvangen. Mensen met dementie kunnen straks enkele dagen tot maximaal 3 weken bij ons logeren. Om er zelf even uit te zijn of van een vakantie te genieten, terwijl de naasten thuis even op adem kunnen komen of bijvoorbeeld zelf met een gerust gevoel een medische behandeling kunnen ondergaan. Tijdens het logeren bieden wij 24-uurs begeleiding en zorg. En natuurlijk kijken we samen hoe we het verblijf zo aangenaam mogelijk kunnen maken, zodat gasten kunnen ontspannen en prettige activiteiten kunnen ondernemen.  

 

We hopen onze eerste gasten medio oktober te kunnen verwelkomen. Mensen kunnen bij ons terecht met een WLZ- of WMO-indicatie voor logeren, een PGB of eventueel een particuliere betaling. Heeft u interesse in logeren op de Reigershoeve? Stuur dan een bericht naar info@reigershoeve.nl, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Steek je graag je handen uit de mouwen of heb je groene vingers en heb je zin om samen met ons het logeerhuis te realiseren? Bekijk dan deze flyer voor meer informatie over onze klusvrijdagen en neem contact met ons op!

 

 

03 augustus 2022

Nieuwsbrief een fijne dag juli-augustus 2022

De Reigershoeve wil graag iets betekenen voor de mensen die op onze wachtlijst staan. Iedere maand sturen we hen een nieuwsbrief, genaamd 'Een fijne dag'. Hier leest u de laatste versie. 'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving. (klik op de link in dit artikel, om de nieuwsbrief te lezen)

2017, Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment

Top