• Een buitengewone woonzorgboerderij voor mensen met dementie

De boerderij

Wonen op de Reigershoeve betekent leven in een sfeervolle, landelijke, veilige en vertrouwde omgeving. De bewoners volgen er het natuurlijke ritme van dag en nacht, weekdagen en weekend. De veranderingen van weer en seizoenen zijn duidelijk herkenbaar. De boerderijomgeving biedt een rijk scala aan activiteiten waarmee een dag zinvol kan worden besteed. De bewoners genieten van de dierenweide, van verse groenten uit de moestuin en van de geuren en geluiden.

Heemskerk

Woonzorgboerderij de Reigershoeve bevindt zich op Oosterweg 5A-F te Heemskerk.

Groepswoningen

Op de Reigershoeve zijn vier groepswoningen voor elk zes of zeven bewoners (zie zorgaanbod). De groepswoningen hebben een eigen voordeur die uitkomt op een halletje. De hal geeft toegang tot de huiskamer waar een open keuken in is geplaatst. Aan de huiskamer grenst een serre, waar de bewoners kunnen genieten van het uitzicht op de tuinen van de Reigershoeve. Aan de huiskamer grenst de gang waar zes of zeven appartementen op uitkomen. Ieder appartement heeft een zit/slaapkamer met keukenblokje en eigen badkamer. In de woningen wordt zelf gewassen en gekookt. De huiselijke indeling zorgt ervoor dat de bewoner zich gemakkelijk thuis kan voelen. De indeling én het bewonersaantal van maximaal zeven zorgen ervoor dat een zo gewoon mogelijk leven geleid kan worden waarbij de woonzorgbegeleiders altijd een goed overzicht op de groep hebben.

Ontmoetingsruimte De vrolijke merrie

De Reigershoeve heeft een grote recreatieruimte (Café De Vrolijke Merrie) waar bewoners, deelnemers van de dagbesteding, vrijwilligers en bezoekers kunnen ontspannen. Men kan er sjoelen, biljarten, kaarten en andere spelletjes doen. Regelmatig zijn er muziekoptredens of worden er plaatjes gedraaid door een DJ of vanuit onze jukebox. De bar van de Vrolijke Merrie wordt gerund door vrijwilligers en is open wanneer er vrijwilligers aanwezig zijn. Er kan wat gedronken worden en men kan er wat lekkere hapjes krijgen. Bij mooi weer kunnen bewoners en bezoekers buiten zitten op het Koospleintje, voor De Vrolijke Merrie.

Atelier en werkschuur

Op de Reigershoeve bevinden zich ook een atelier en werkschuur. In de werkschuur wordt bijna dagelijks hard gewerkt door vrijwilligers en deelnemers van de dagbesteding om meubels op te knappen, onderhoudswerkzaamheden te verrichten, of voorbereidingen te treffen voor bijvoorbeeld een kippen- of fietsenhok. Aan de werkschuur grenst het atelier. Onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers werken hier deelnemers van de dagbesteding en bewoners aan hun eigen kunstzinnige project. Zoals een mooi schilderij met de nat-in-nat verftechniek, het maken van insectenhotels of vogelhuisjes, het opknappen van tuinbeelden, of het maken van gedichten. Zo'n drie keer per jaar organiseren we exposities om eigen werk van deelnemers en bewoners te tonen aan het grote publiek.

De dieren

Op het erf zijn er verschillende kleine boerderijdieren te vinden. Er zijn twee shetlandpony's, een ezel, vijf schapen, twee varkentjes en twee bokken. Zij grazen in een grote weide met vijver, waar verschillende bijzondere eenden en gansjes in zwemmen. De kippen hebben een aparte kippenren, maar scharrelen meestal rond op het erf. Ook leven er al aardig wat konijnen op de Reigershoeve. Zij wonen op de konijnenheuvel. Tenslotte is er nog een volière te vinden op het terrein met diamantduifjes en kanaries. Ook in de Vrolijke Merrie zijn kanaries te vinden, net als onze cavia's. In elke groepswoning is er momenteel wel een kat, en in één van de woningen is er een mooi aquarium met vissen. Al met al dus een gezellige dierenboel op de Reigershoeve.

 

De moestuin en kas 

Een groot gedeelte van het terrein bestaat uit moestuin. Afhankelijk van de seizoenen worden er allerlei soorten groenten en fruit verbouwd. Zo is er al pompoen, biet, bospeen, pastinaak, courgette, komkommer, tomaat, boerenkool, palmkool, tuinboon, ui, knoflook, sperzieboon, knolraap, aardbei, en braam verbouwd (en met smaak opgegeten!). Naast lage stukken grond zijn er ook verhoogde plantenbakken gemaakt waarin op zithoogte gewerkt kan worden. Hierdoor hoeven de bewoners niet teveel te bukken. In de koude wintermaanden zullen onze activiteiten in de tuin niet stoppen vanwege het weer. Op het erf bevindt zich een grote kas waar ieder ten alle tijden lekker aan de slag kan. De grote oppottafel maakt het gemakkelijk om nieuwe plantjes te kweken voordat ze in de volle grond kunnen. Een gedeelte van de kas is ingericht als binnentuin met kacheltje. Al bij enkele zonnestralen is het hier heerlijk toeven!

Op het erf is ook een beheerderswoning, waar Dieneke woont (zie initiatiefnemers/bestuur). Dit maakt de Reigershoeve makkelijk aanstuurbaar. Het terrein van de zorgboerderij wordt veilig omgeven door een hek, zodat de bewoners zich vrijelijk over het terrein kunnen bewegen zonder het gevaar de weg kwijt te raken. Het terrein is vrij toegankelijk voor mensen die de boerderij willen bezoeken. Zij kunnen aanbellen bij de intercom.

Nieuws

14 november 2018

Jubileumeditie Snavelklepper

Ter ere van ons 5-jarig bestaan op 1 oktober 2018, hebben we een jubileum editie van onze Reigershoeve-nieuwsbrief uitgebracht.

14 juni 2018

Snavelklepper

Het heeft even geduurd maar... Er is weer een nieuwe Snavelklepper!

13 maart 2018

Promotie-onderzoek

Op 23 februari promoveerde Dieneke op haar onderzoek naar betrokkenheid in activiteiten en welbevinden van mensen met dementie die in woonzorgvoorzieningen wonen.  

2017, Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment

Top